Alle fortjener å bli lyttet til

ann_ahlqvist-105.jpg

Er du nysgjerrig når andre snakker? Er du villig til å lytte og prøve å forstå, eller er du mest opptatt av å dele egne erfaringer og idéer? Viser du at du er interessert i hva andre sier?

Det er en god egenskap å være entusiastisk og overbevisende når du skal snakke og selge inn en idé. Men for mye entusiasme kan ødelegge for evnen din til å lytte og ta i mot.

“Jeg liker og beundrer ditt engasjement, men det er en ting jeg vil si til deg. Når du blir ivrig, så stopper du ikke å snakke. Du drar det ut. Jeg føler at jeg ikke slipper til. Det blir ingen dialog, mer en monolog. Da blir jeg passiv og det dreper mitt engasjement.”

Oi! Det var ikke dette jeg forventet å høre til frokost. Min mann var klar, tydelig og rolig. Ingen drittkasting. Han sa bare hvordan han opplevde meg noen ganger når vi snakket sammen. Det var tøft å høre, men det var en veldig viktig tilbakemelding. For det er helt sant. Jeg vet det, jeg kjenner meg igjen. Jeg behøver å bli bedre på å vente med mitt, på min tur. Jeg trenger å ikke si alt med en gang.

Er du en god lytter, som andre ønsker å dele sine idéer og tanker med? Reflekterer du for å virkelig forstå hva som blir sagt? Responderer du på det personen deler med deg, eller hopper du rett på en egen erfaring? 

Her kommer mine topp tre fokusområder som jeg er bevisst på for å selv bli en bedre lytter:

1. Konsentrer deg. Bestem deg for å være fokusert og tilstede. Legg bort mobil og egne synspunkter. Nå er det en annen person som skal dele. Din rolle er å lytte. Er du i et møte på jobb, så forventes det at du har "lytterhatten" på når andre snakker. 

2. Vis at du lytter. Vis med hele deg at du er åpen og interessert i det som sies. Da signaliserer du respekt for den andre og bidrar til en trygg atmosfære. Da øker sjansene for at den andre vil dele mer og by på seg selv.

3. Vent med ditt. La den andre personen snakke ferdig. Dersom det blir stille, betyr ikke det at personen har sagt alt. Kanskje de funderer underveis og trenger mer tid for å komme helt i mål. Pust rolig. Du får sjansen til å snakke straks. 

Vil du lese enda mer om hvordan bli en aktiv lytter? Trykk her for å lese en artikkel jeg har skrevet som går mer i dybden og hvor du får flere tips!

Ann Ahlqvist